“Ένας γιατρός θυμάται”, Βιβλίο Δρα Αμερίκου Αργυρίου

Στη γυναίκα μου που μου παραστάθηκε

Πολύ, ιδία στα πρώτα δύσκολα χρόνια

Στα παιδιά και εγγόνια μου

Που μόνο χαρές μου έδωσαν

«Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη δύναμη τους πολύ και ευχαριστιούνται πολύ απ’ αυτό. Περπατάν με τις άσπρες τους μπλούζες σαν προφήτες της Γραφής. Το στηθοσκόπιο γύρω στο λαιμό τους είναι σύμβολο της μαγικής τους γνώσης. Ακουμπούν τα χέρια τους πάνω στα ξαπλωμένα σώματα των αρρώστων τους και πιστεύουν ότι τους έσωσαν τη ζωή. Αυτή είναι άγρια οργιαστική Δύναμη, αυτή που διαφθείρει περισσότερο την ψυχή – η δύναμη να κάνεις το καλό. Γιατί είναι τότε τόσο εύκολο να πιστέψεις ότι είσαι καλός».

Το κείμενο αυτό της διάσημης Κινεζοευρωπαίας συγγραφέως και γιατρού Han Suyin, καθρεφτίζει τόσο την επαγγελματική αντίληψη όσο και την ανθρωπιστική και κοινωνική συνείδηση του Αμερίκου Αργυρίου, λαμπρού επιστήμονα και μεγάλου ανθρωπιστή του τόπου μας.

Στις σελίδες του βιβλίου αυτού και μέσα από τη δική του γλαφυρή περιγραφή, διατυπώνεται η δική του ιστορία και η πορεία του προσωπικού του αγώνα. Ενός αγώνα που πέραν από το ιερό λειτούργημα του γιατρού, κατόρθωσε με όραμα, επιμονή , υπομονή, θυσίες και κυρίως μιάν ακλόνητη προσκόλληση στις ανθρώπινες αξίες να δημιουργήσει το Ίδρυμα «Θεοτόκος». Περιγράφονται γεγονότα και πρόσωπα που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία μιας ζωής, υποδειγματικά γεμάτης, με στόχους, επίπονες προσπάθειες κι επιτεύγματα. Παράλληλα οι προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα τεκμηριώνουν ιστορικά και τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες της πατρίδας του των τελευταίων ογδόντα χρόνων. Με νοσταλγία θα τις αναγνωρίσουν οι άνθρωποι της γενιάς του και με ενδιαφέρον θα τις διαβάσουν και θα τις μάθουν οι νεότεροι.

Πρόλογος

Το νου και την ψυχή σαν μια άγραφη πλάκα τα γιόμισαν εντυπώσεις, εμπειρίες αλλά και γνώσεις. Με ανεξίτηλες χαραματιές σημάδεψαν τη μνήμη οι συγκυρίες της ζωής.

Κατά την ογδοντάχρονη πορεία της ζωής μου βίωσα γεγονότα σημαντικά, που πιστεύω πως αξίζει να ειπωθούν, ώστε να τα έχουν τα παιδιά, τα εγγόνια μου και οι συνομήλικοί τους ως ιστορικό κειμήλιο. Για να ξέρουν πώς σκεπτόταν ή έπραττε ένας πατέρας ή ένας παππούς κατά τη μακρόχρονη ζωή του. Ένας πατέρας ή ένας παππούς που αφιέρωσε τη σκέψη, τη δράση και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην υγεία των παιδιών. Προσπάθησα να εντάξω τα όσα αφηγούμαι στην εποχή τους, μια εποχή δύσκολη και δραματική από πολλές απόψεις και να τη ζωντανέψω, όσο μπορούσα, με κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που μόνο λεπτομέρειες δεν ήταν.

Κατά την αφήγηση της πορείας της ζωής μου αναβιώνονται γεγονότα μιας πολυτάραχης περιόδου και καταγράφονται συμπεριφορές ατόμων, κοινωνικών συνόλων, ακόμα και κρατικών παραγόντων, οι οποίες αφίενται στου καθενός την κρίση και αξιολόγηση.

Οφείλω να διευκρινήσω ότι θα αποφύγω να αναφερθώ ονομαστικά σε πρόσωπα όπου υπάρχει πιθανότητα να θιγούν ή να σχολιαστούν σκωπτικά ή επιτιμητικά άτομα που βρίσκονται εν ζωή, οι ίδιοι ή στενοί συγγενείς τους. Θα κάνω όμως  χρήση των ονομάτων, όταν εκτιμήσω ότι η σχετική αναφορά ενισχύει τα γραφόμενά μου.

Θα εκμεταλλευτώ επίσης την ευκαιρία, για να αναφερθώ σε στενούς μου συνεργάτες και να απονείμω εύσημα ή να εκφράσω ευχαριστίες ή και ευγνωμοσύνη όπου χρειάζεται.

Θα αναφερθώ ακόμα σε ορισμένα επιτεύγματα των εγγονών μου και θα γράψω δύο λόγια για αξέχαστους φίλους των οποίων στερήθηκα τη συντροφιά.

Αυτά, καθώς και κάποια άλλα κείμενα, που κρίνω αξιόλογα και θα’ θελα να μη χαθούν, παρατίθενται με επεξηγηματικές εισαγωγές στο Παράρτημα του βιβλίου, στο τέλος του καθαρώς αυτοβιογραφικού μέρους.

Το βιβλίο του Δρα Αμερίκου Αργυρίου μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Ίδρυμα “Θεοτόκος”.