Στέγη

Είμαστε μια Στέγη στην οποία ζουν και βρήκαν το δικό τους σπίτι 23 άνθρωποι με αναπηρίες και των δύο φύλων, στα οποία προσφέρεται στέγαση, ατομική φροντίδα, ιατρική περίθαλψη καθώς επίσης και δημιουργική απασχόληση, σε μια προσπάθεια να διασφαλισθεί η αξιοπρέπειά τους.

Τις προσπάθειες αυτές ενισχύουν συνεργαζόμενοι γιατροί, νοσοκόμες, φυσιοθεραπεύτριες, εργοθεραπεύτρια, ειδικοί παιδαγωγοί, παιδοκόμοι, δάσκαλος τέχνης, μουσικής και άλλο προσωπικό.

Δημιουργήθηκε το 1969 και την τελική της μορφή, στο δάσος των Πολεμιδιών, την έλαβε το 1988.

Οι ένοικοι της Στέγης κατάγονται από διάφορες επαρχίες και περιοχές της Κύπρου. Το ημερήσιο πρόγραμμα είναι δομημένο στη βάση των αρχών της ομαλοποίησης, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ένοικοι απασχολούνται δημιουργικά. Κάποιοι επισκέπτονται το Εργαστήρι Τέχνης και άλλοι το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης ή τα αναγκαία θεραπευτικά και άλλα προγράμματα.

Τα απογεύματα τα περνούν στη Στέγη δεχόμενοι ιατρική ή άλλη φροντίδα. Εκτός αυτού λαμβάνουν μέρος σε ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες. Τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές, οι ένοικοι φροντίζονται ολοήμερα στη Στέγη ή επισκέπτονται τις οικογένειές τους.

Τη νυχτερινή φροντίδα εγγυώνται μια νοσοκόμα και μια παιδοκόμος. Σε στενή συνεργασία με εθελοντές γιατρούς και το νοσοκομείο Λεμεσού είναι εγγυημένη και η ιατρική φροντίδα.

Τι είναι για μας σημαντικό;

Η Στέγη είναι ένα Σπίτι και προσφέρει σε ανθρώπους με αναπηρίες ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθουν αναγνώριση, αγάπη, θαλπωρή και στοργή. Για πολλούς από τους ενοίκους η Στέγη αποτελεί πλέον την οικογένειά τους, στην οποία βιώνουν τη συντροφιά με άλλους, όπου μπορούν να μιλήσουν για τα προβλήματα, τις χαρές και τις υποχρεώσεις τους. Μέσα στη συντροφιά αυτή μπορούν να διαμορφώσουν τη ζωή και τον ελεύθερο χρόνο τους.

Τι το ιδιαίτερο κάνουμε εμείς;

Μέσω ενεργούς και πλήρους νοήματος διαμόρφωσης του ελεύθερου χρόνου, στον οποίο δεν θα λείπουν η «τεμπελιά» και η διασκέδαση, δημιουργούμε συνθήκες διαβίωσης, κάτω από τις οποίες ο άνθρωπος με αναπηρία μπορεί να αναπτυχθεί. Η απόκτηση αυτονομίας, η ανάληψη ευθυνών και το συναίσθημα της κοινότητας είναι παράγοντες που κάνουν δυνατό ένα υψηλότερο επίπεδο προσωπικής ελευθερίας και ικανοποίησης. Εκτός αυτού στηρίζεται και η ενσωμάτωση στην κοινωνία.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Διευθύντρια Προγράμματος:  Μάγδα Κουλουντή
Δημήτρη Λάγιου 1

3113 – Λεμεσός

Τηλ: 77778313 – 25338948

Φαξ: 25387848

email:  theotokosf@cytanet.com.cy

website: www.theotokosfoundation.org